התאמה אישית, טכנולוגיה וקצת דרמה

משטח שמכין ארוחה בהתאם למצרכים שמניחים עליו ומגרש משחקים במטבח. מיה דבש חזרה משבוע העיצוב של מילנו עם החידושים והטרנדים האחרונים בתחום המטבחים והאמבטיות

בצירוף מקרים לא ממש מוצלח, דווקא בשנה שבה אוכל הוא הנושא המרכזי שבו עוסק יריד האקספו, לא הוצגו מטבחים בסלונה דה מובילה (כידוע מדי שנה מוצגים ביריד בהרחבה מטבחים או תאורה ברוטציה). גם מותגי המטבחים הגדולים בעיר עצמה לא יצאו מגדרם להציג חידושים והפתעות.

מי שהרימה את הכפפה היתה דווקא חברת איקאה, ששבה למילנו לאחר היעדרות קצרה. בחנות הפופ-אפ שפתחה החברה (ותישאר פתוחה עד לסיום יריד האקספו) היא מציגה שיתופי פעולה שונים סביב עולם המטבחים והאוכל. בעבור פרויקט IKEA TEMPORARY פנה מאט נילסון, המנהל האמנותי של הפרויקט, לכמה מעצבים ידועים ובהם מטלי קראסה, סטודיו IRVIN, פאולה נבונה ואחרים, וביקש מהם לתכנן מטבחים שעושים שימוש במערכת המודולארית METOD ולהתרכז בילדים, אנשים מוגבלים והמטבח העתידי.

המטבח של המעצבת הצרפתייה מטלי קראסה נבנה כולו סביב הרעיון של מגרש משחקים לילדים, מתחם המאפשר לילדים לשחק באותו חלל שבו הוריהם מבשלים. ״מה שאני אוהבת במטבח הזה שהוא הופך את ההיררכיה הטיפוסית על ראשה כשהילד כל הזמן במרכז״, אומרת קראסה, מרמזת אולי על כך שדווקא הצבת הילדים במרכז החלל מאפשרת להוריהם להמשיך בעיסוקיהם מבלי להפסיק את התקשורת ביניהם.

קראסה חילקה את החלל לשניים, כשהיא מקצה צד אחד לבישול ואת האחר להדחת הכלים. מבנה קטן דמוי חממה לילדים נמצא במרכז החלל כשדלפק המטבח משני עבריו. הקירות השקופים מאפשרים להורים לצפות בילדיהם המשחקים בעוד שהם עצמם מכינים את הארוחה.

מטאלי קרסה ל-Ikea Temporary

מטאלי קרסה ל-Ikea Temporary

מטאלי קרסה ל-Ikea Temporary

מטלי קראסה ל-Ikea Temporary

מטאלי קרסה ל-Ikea Temporary

מטלי קראסה ל-Ikea Temporary

מטאלי קרסה ל-Ikea Temporary

מטלי קראסה ל-Ikea Temporary

סטודיו IRVINE יצרו מטבח למשפחה שיש בה אנשים מוגבלים. נקודת ההנחה לוקחת בחשבון שחלק ניכר מהרהיטים המעוצבים היום לאנשים מוגבלים הוא ״מכוער וגורם להם לחוש שונים״, כדבריהם, ולכן הם החליטו ליצור מטבח שיאפשר לכולם לעשות בו שימוש. חברי הסטודיו יצרו מטבח סימטרי לחלוטין שבו האי המרכזי משוכפל, כאשר חלק אחד של המשטח נמוך מן האחר ומשרת שף ישוב על כיסא גלגלים. החלל מתחת לדלפק המונמך מאפשר כניסה של כיסא גלגלים והאזור סביבו פתוח ונגיש.

המטבח שעיצבה המעצבת האיטלקייה פאולה נבונה נועד לחיברות ואינטראקציה. ״רציתי לשחזר את המטבח האיטלקי הגדול שיש בו מרחב רב לא רק לבישול אלא גם לאנשים, לדיונים וגם לקצת דרמה, שתהפוך את הדברים למעניינים״, היא אומרת.

פאולה נבונה ל-�I�k�e�a� �T�e�m�p�o�r�a�r�y�

פאולה נבונה ל-Ikea Temporary

אם הפרויקט הזה של איקאה עוסק בנושאים המטרידים את עולם העיצוב העכשווי, הרי שהפרויקט האחר – ״קונספט מטבח״ – עוסק בעולם המטבחים העתידי. איך נתנהג ב-2025? בעוד עשר שנים העולם מן הסתם יהיה שונה לגמרי, אז מה זה אומר לגבי עולם העיצוב בכלל ועולם האוכל בפרט? איך נגדל אוכל ואיך נאחסן אותו? איך נבשל, נאכל, נחיה ונעבוד במטבחים שלנו?

כדי לענות על שאלות אלו יצרה איקאה שיתוף פעולה עם החברה לחדשנות בעיצוב IDEO ועם סטודנטים מאוניברסיטת LUND השוודית ואיינדהובן ההולנדית, כדי שיפתחו רעיונות סביב נושאים כמו טכנולוגיה, מגבלות חלל והרגלי אכילה, וכיצד השילוב ביניהם ישפיע על היומיום שלנו בעתיד. חלק מהרעיונות כבר הוצגו בדרכים שונות על ידי חברות חדשנות אחרות אבל עדיין קשה להסיר את העיניים משולחן אוכל המעוצב כך שהוא מאפשר הרבה יותר פעילויות מסתם אכילה.

גם על השולחן העתידי יוכלו ילדים לשחק כשאנחנו מבשלים (כן, הם עדיין במרכז, בעוד עשר שנים), אבל המשטח יקרין מסילות לרכבת הצעצוע שלהם או בית בובות לבובה. המשטח גם יקרין מתכונים בהתאם למצרכי המזון שנניח עליו (חישבו איזה מטעמים ניתן יהיה להכין מזנב בצל שמצאתם במקרר, חציל מקומט ועגבניה מיותמת, ואיזה חיסכון במשאבים זה יהיה), את הערך הקלורי וערכים תזונתיים אחרים של כל ירק או פרי שנניח עליו, אבל בעיקר הוא יהפוך להיות כיריים בשעת הצורך ויבשל לנו את האוכל כשהוא חוזר להראות נקי ותמים למראה כשהפעולה מסתיימת.

ואם כבר עוסקים באיקאה, מעניינת לא פחות היא תופעת ה-IKEA HACKING הנפוצה ברשת כבר למעלה מעשור. גם אם התאמה אישית ופרסונליזציה לרהיטים של איקאה נראות היום מובנות מאליהן (לא מעט בלוגים מציגים דרכים שונות לעשות זאת החל בעיטורים קלים וכלה בניסור והרכבה עד ליצירה של רהיט חדש לגמרי, מה שעשו המעצבים ההולנדים מ-Oatmeal Studio זה ליצור מסעדה שלמה המבוססת על רהיטי איקאה המותאמים אישית לסועדים.

מסעדת הפופ-אפ IKHA, שהוקמה בהאג ב-2012, עשתה שימוש ברהיטים של איקאה – מדפים, שולחנות, כיסאות ומנורות – אבל לא הסתפקה בזה. זו לא היתה מסעדת שירות עצמי במובן המקובל: במסעדה זו הזמינו את הסועדים לקחת חלק בתהליך ולעשות התאמה אישית (קסטומיזציה) של הסביבה שלהם כשהם סועדים. הסועדים לא רק בחרו לעצמם את הרכב השולחנות הכיסאות והמדפים שיהווה את סביבת האכילה שלהם, הם גם כתבו את ההזמנה שלהם בעצמם בעט על נייר, בחרו את הסכו״ם, גזרו לעצמם מפות שולחן ומפיות מגליל טפטים התלוי על הקיר וערכו בעצמם את השולחן. כמעט כמו בבית.

IKHA – OATMEAL STUDIO. צילום: Nadine Stijns

IKHA – OATMEAL STUDIO. צילום: Nadine Stijns

IKHA – OATMEAL STUDIO. צילום: Nadine Stijns

IKHA – OATMEAL STUDIO. צילום: Nadine Stijns

IKHA – OATMEAL STUDIO. צילום: Nadine Stijns

IKHA – OATMEAL STUDIO. צילום: Nadine Stijns

התאמה אישית

המגמה הזו לעבר יותר ויותר פרסונליזאציה והתאמה אישית היא אחת המגמות החשובות בעולם העיצוב כבר שנים רבות, ומעניין להתבונן כיצד היא באה לידי ביטוי בעולם המטבחים והאמבטיות. חברות רבות מציעות היום יותר ויותר קולקציות חדשות וקונספטים המאפשרים למעצב ולמשתמש לשלב בין משטחים, ברזים, יחידות אחסון ועוד. אבל מעניין יהיה לראות מתי יוכלו הצרכנים לעצב לעצמם את המשטחים ולהשפיע על הגוון והמראה באופן הקולע לחלוטין לטעמם.

ECAL for AXOR

ECAL for AXOR

ECAL for AXOR

ECAL for AXOR

בהקשר זה כדאי להתבונן בפרויקט של סטודנטים מאוניברסיטת ECAL בלוזאן, שבשיתוף פעולה עם חברת AXOR הציעו סדרה של פיות המותאמות אישית לברזים, מעין מזרקות פרטיות שניתן להסיר, וכל אחת מהן היא פרשנות אישית לברז המסורתי .

דקיקות

השפע שאיפיין את השיח העיצובי במשך שנים רבות, ובא לידי ביטוי בגודש והגזמה בעיטורים ובחומרים עבים ומאסיביים, בא לקיצו עם תחילתם של המשברים הכלכליים של השנים האחרונות. הוא פינה את מקומו לדיקוק יתר וזיכוך.

בשנים האחרונות המשטחים הדקיקים מעידים על איכות החומר וחוזקו ולכן נחשבים ליוקרתיים יותר. התפתחות עולם מחקר החומרים והטכנולוגיה מאפשרים להציג חומרים חדשים שמהם אפשר ליצור כיורים דקים מאוד ועם זאת חזקים, וברזים בעלי מראה מינימליסטי דק וארוך. כך האמבטיות של היום נראות יותר כמו צללית של אמבטיה מכל דבר אחר.

Agape

Agape

Agape

Agape

Valcucine

Valcucine

צבעים רגועים וחומרים טבעיים

כפיצוי על המראה הדק, השימוש הרווח בעץ טבעי במשטחים גדולים ומאסיביים יוצר מעין איזון ונקודת אחיזה. הצבעים הרגועים המשתלבים היטב בחומרים הטבעיים יוצרים מעין רצף ויזואלי שאינו טורד את העין. לא פעם אפשר לראות רצף אחיד של אותו חומר חיפוי שבו הכיור המושקע במשטח מיוצר מאותו חומר, אבל בגוון מעט שונה ויוצר עניין, במראה שנראה כאילו השקיעו בו מעט מאוד מאמץ.

Fisher Island by Boffi

Fisher Island by Boffi

פאטרנים והדפסות

אחת המגמות המרתקות בשנים האחרונות היא השימוש בפאטרנים מודפסים על משטחים וארונות. פאטרנים המדמים עור, פשתן או טקסטילים אחרים יוצרים מראה מרהיב שרק במבט שני מבחינים בו. השילוב בין פני שטח חלקים לעושר שבא מן המרקמים וההדפסות המגוונות מאפשר מראה הרבה יותר רך, כמעט טקטילי, אך גם עשיר ומגוון.

Lea-Ceramiche_2077_1

Lea

Lea-Ceramiche_2099_1

Lea

בשנה הבאה ישובו המטבחים ליריד. מעניין יהיה לראות כיצד המגמות האלה, החדשות-ישנות, יקבלו דיוקים והתאמות.

תגובות