חמישה טיפים לתכנון ועיצוב מטבח כפרי

בניגוד למטבחים הכפריים בחו״ל – הכבדים, הנוקשים והכהים – הסגנון הכפרי המקומי, שאנו קוראים לו פעמים רבות סגנון כפרי קלאסי או סגנון פרובאנס, הוא סגנון קליל ונינוח יותר. מה אם כך צריך לדעת לפני שבוחרים את סגנון המטבח הרצוי לכם? אם סגנון המטבח הכפרי עושה לכם את זה, הנה חמשת הטיפים של המעצבת ורד שני – מתכננת ערים שהפכה את התחביב למקצוע, לפני עשר שנים עשתה הסבה מקצועית ופתחה משרד שמתמחה בתכנון, עיצוב פנים וסטיילינג של בתים פרטיים, דירות יוקרה, דירות לשיפוצים ומשרדים.

עיצוב: ורד שני. צילום: רוני כנעני

עיצוב: ורד שני. צילום: רוני כנעני

1. בניגוד למטבחים המודרניים, שמכניסים בהם הכל לארונות וקל לאבד את האוריינטציה, במטבח הכפרי הרבה דברים מוחצנים. אנחנו פחות מטשטשטים את הפונקציות השונות של המטבח: הכיור מקבל דגש ורואים מבחוץ שזה כיור, התנור הוא לא בילט–אין, אלא ״פריסטנדינג״ עם קולט אדים מעליו, יש הרבה משטחי עבודה מודגשים. בנוסף יש הרבה כלים שעומדים בחוץ על מדפים, על השיש, בארוניות פתוחות, ומקובל להציג בחוץ חומרי גלם כמו תבלינים, בקופסאות גדולות, בניגוד מוחלט למטבח המודרני.

עיצוב: חמוטל קציר. צילום: חמוטל דופלט

עיצוב: חמוטל קציר. צילום: הגר דופלט

2. בתכנון המטבח אני מתייחסת אחרת לפונקציונליות: מצד אחד יש הרבה שימוש במגירות קטנות, בזמן שבמטבחים אחרים החלוקה היא אחרת. מצד שני, לפעמים זה פחות פונקציונלי, ולכן אני יכולה לקחת דלת אחת ולחלק אותה רק מבחוץ ל-12 חלקים, למרות שבסופו של דבר זו דלת אחת, כדי לשמור על פרקטיות. בנוסף, אני לא יכולה באמת לתלות את כל הקערות במטבח בחוץ, ולכן אני משתדלת שחלק מהארונות יהיו סגורים כדי שלא ייכנס אליהם אבק ושלא באמת ייראו את כל הכלים.

עיצוב: חמוטל קציר. צילום: חמוטל דופלט

עיצוב: חמוטל קציר. צילום: הגר דופלט

3. החומרים שאנחנו משתמשים בהם שונים מאלו שבמטבחים המודרניים: יש יותר חזיתות עץ, פחות זכוכית, לפעמים משלבים עם נירוסטה או חימר, שנראה קצת יותר גס ומחוספס במראה שלו. ככלל המטבח הכפרי קצת פחות מעודן, הרבה יותר חומרי, מקבל את האופי של החומר עצמו, והצבעוניות היא בדרך כלל מט, פחות מבריקה. מבחינה זו חשוב לבחור בחברות ובאנשי המקצוע הנכונים: לא כל חברה ולא כל בעל מקצוע יכולים להגיע לעיבוד של החומר ולצביעה שמאפשרת את המראה הכפרי שאנחנו מחפשים.

עיצוב: ורד שני. צילום: עמית גושר

עיצוב: ורד שני. צילום: עמית גושר

4. במשטחי עבודה אני משתדלת לבחור משטחים שיהיו כמה שיותר דומים לאבן טבעית, אבל שיתנו את המענה הפרקטי. בסגנון הכפרי אני גם צריכה שתהיה לי האפשרות לבחור בין מנעד רחב של צבעים, כי במטבחים הכפריים הרבה צבעים מקבלים מקום: צבעים חמים, צבעי אש ואדמה, חומים, כתומים וירוקים – קצת מתרחקים מהשחור והלבן הקרים יותר. מבחינה זו אבן קיסר נותנת לי מענה מצויין גם מבחינת הפרקטיות וגם מבחינת המגוון של תתי הגוונים.

בנוסף השימוש במשטחי אבן קיסר מאפשר ליצור גימורים יחסית מסובכים בסיומות של המשטח, מבחינת קימור או חיתוך עם סיומת, שיהיו דומים לבוצ׳ר למשל, ואז אני מקבלת תוצאה מושלמת: מה שעשה הנגר בעבודת הנגרות והגילוף, אני מקבלת גם במשטח אבן קיסר.

משטחי אבן קיסר מאפשרים להגיע לגימורים וגילופים מורכבים הממשיכים את הקו העיצובי

משטחי אבן קיסר מאפשרים להגיע לגימורים וגילופים מורכבים הממשיכים את הקו העיצובי

5. השימוש באלמנטים ״חיים״ מוסיף גם הוא למראה הכפרי: פרחים, עציצי תבלין, פירות עונתיים שמשמשים  לבישול ולאפייה, ועוד. אנחנו לא תוקעים אותם במקרר: אם משתמשים בהם, הם חלק מהעיצוב של המטבח. יחד עם זאת גם פה חשוב לא להגזים בשימוש בחומרים ובצבעים. אנחנו לא חנות כלים, אנחנו בית, וצריך להיזהר מעומס יתר שיגרום לתחושה של גיבוב.

עיצוב: ורד שני. צילום: בועז לביא

עיצוב: ורד שני. צילום: בועז לביא

עיצוב: ורד שני. צילום: עוזי פורת

עיצוב: ורד שני. צילום: עוזי פורת

עיצוב: ורד שני. צילום: רוני כנעני

עיצוב: ורד שני. צילום: רוני כנעני

 

תגובות