פונקציה של ביס

״מדענים מסתכלים על אוכל כחומר, על הריאקציות של הגוף, על ההשפעה של דברים כמו צבע על תפיסה של טעם. את השפים מעניין קודם כל שייצא טעים, מזין ויפה. למעצבים תעשייתיים לעומת זאת יש מנעד רחב יותר בתפיסה, שמייצג את המשתמש ומענה לצרכים״.

במילים אלו מסכמת לירון צנחני את המהות של תערוכת ״פונקציה של ביס״, שנפתחה בשבוע שעבר ביום חמישי בבית הנסן בירושלים. באירוע הפתיחה השתתפו 10 צוותים שכללו מדענים, מעצבים ושפים מובילים כמו יובל בן נריה (טאיזו), אביבית פריאל (אוזריה), אייל לביא (רוקח 73), הקונדיטורית מיכל בוטון ועוד – שרקחו ביסים שמייצגים אנרגיה, שמחה, רעננות, תשוקה, חדות, חוסן, אומץ, רגישות, רוגע ונחמה. הביסים הוצגו על משטחי אבן קיסר, במסגרת שיתוף הפעולה שהתקיים עם התוכנית לתואר שני בעיצוב תעשייתי בבצלאל ועם חברת שטראוס שהחל בשנה שעברה.

פונקציה של ביס. צילום: נמרוד גנישר

פונקציה של ביס. צילום: נמרוד גנישר

צנחני, המייסדת של סטודיו Food Forma, עוסקת במסגרת הסטודיו בקשר שבין עיצוב ואוכל. ״אוכל אני אוהבת כל החיים. אני ותיקה מאד באכילה״, היא אומרת בחיוך, ״אבל העניין המקצועי התחיל בזמן הלימודים לתואר השני בבצלאל, עם פרויקט הגמר שלי שעסק בעיצוב אריזות מזון. מאז אני רוצה לייצר זכרונות טובים וחיים טובים דרך אוכל.

״מגוון המטרות והצרכים שעליהם עונה האוכל נע בין הפיזי לנפשי, בין האישי לחברתי ובין המהיר לטקסי. מרכיבי המזון ודרכי ההנגשה וההגשה שלו טומנים בחובם את האפשרות לעורר תחושות, תכונות ומאוויים, ומהבחינה הזו התערוכה – שתישאר פתוחה עד ה-22.3 – חוקרת את גבולות ה׳Functional Food׳, דרך יצירה משותפת ובינתחומית של מעצבי מוצר ושפים, בהנחיית מדעני מזון״.

פונקציה של ביס. צילום: נמרוד גנישר

פונקציה של ביס. צילום: נמרוד גנישר

פונקציה של ביס. צילום: נמרוד גנישר

פונקציה של ביס. צילום: נמרוד גנישר

פונקציה של ביס. צילום: נמרוד גנישר

פונקציה של ביס. צילום: נמרוד גנישר

התהליכים שהובילו ליצירת ה״ביסים״ נחשפים בתערוכה, ובוחנים דרכם אסטרטגיה לעידוד היצירתיות בתחום המזון, ״בדומה לאופן שבו חברה כמו אבן קיסר מעודדת יצירתיות בתחום שלה״, אומרת צנחני. ״זו חברה שמשפיעה על המטבח ועל הסביבה הביתית שלנו יותר ממה שנדמה לנו, ואירועים מהסוג הזה שמעודדים יצירתיות ורב-תחומיות הם החיבור הנכון.

״אחת המטרות המרכזיות של הפרויקט היו להרחיב את הנגיעה של מעצבים תעשייתיים באוכל. האירוע פתח למשתתפים את התודעה מה אוכל יכול לספק, איך אפשר להרחיב ולדייק את השימוש באוכל, וזה חשוב גם למדעני מזון, וגם לשפים, שאמרו שהם לא רגילים לחשוב על אוכל בצורה הזו. שמחתי שדווקא העיצוב חידד את הפרספקטיבה של המשתתפים. זה מה שעיצוב יכול לעשות: הוא לא מלווה קוסמטי של הפרויקט, הוא עמוד השדרה שלו״.

פונקציה של ביס. צילום: נמרוד גנישר

פונקציה של ביס. צילום: נמרוד גנישר

 

תגובות